ПРІОРИТЕТНІ ЗАВДАННЯ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Анна Лущик

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-2023-1-7

Ключові слова:

інклюзивна освіта, команда психолого-педагогічного супроводу, інклюзивно-ресурсний центр, універсальний дизайн у сфері освіти, толерантність

Анотація

У статті розглянуто поняття «інклюзивної освіти» в Україні, а також її цінність, важливість та завдання, які стоять перед спеціалістами. Міністерством освіти та науки України від 5 вересня 2017 року прийнято новий Закон України «Про освіту», згідно якого діти з особливими освітніми потребами мають право здобувати освіту в усіх освітніх закладах. Кожна дитина має право на освіту та включення її до дитячого колективу. Це сприяє розвитку дитини, що в майбутньому допоможе їй у виборі професії та самореалізації. На сьогоднішній день кількість дітей, які потребують допомоги та підтримки, зростає, що вказує на важливість підготовки спеціалістів, які зможуть надавати належну, фахову допомогу не лише дітям, але й їхнім батькам. Також дуже важливо проводити просвітницьку роботу у суспільстві, мета якої розповісти про те, що таке інклюзивна освіта, яка її основна мета та завдання. Виокремимо завдання, що стоять перед низкою фахівців, які впроваджують та розвивають інклюзивну освіту в Україні. Серед переліку завдань складно виокремити найбільш пріоритетне та важливе, адже кожне є цінним. Часто люди уникають взаємодії з дітьми та дорослими, які мають особливі потреби, через те, що не знають як поводитися, мають страх сказати невлучне слово. Окрім того, у нашому суспільстві існує багато міфів і стереотипів, які важливо розвінчувати та пояснювати. В освітньому процесі, як і в будь-якій іншій галузі, цінністю є людина. Тому так важливо індивідуально підходити до кожного, враховувати сильні сторони та допомагати розвивати ті, що потребують додаткової уваги. Це сприятиме підвищенню рівня самооцінки та самоцінності дитини. Перед інклюзивною освітою поставало і досі є багато перешкод, які щоденно долають діти та батьки за допомогою команди фахівців, що працюють задля майбутнього кожної дитини.

Посилання

Порошенко М. А. Інклюзивна освіта: навчальний посібник. Київ: ТОВ «Агенство Україна», 2019. 300 с.

Міністерство освіти і науки України : вебсайт. Інклюзивне навчання: https://mon.gov.ua/ua/tag/inklyuzivnenavchannya.

Гладуш В. А. Інклюзивна освіта в Україні: успіхи, проблеми, перспективи. Електронна бібліотека НАПН України. 2018. URL: https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/729855.

Фроленкова Л. Формування толерантного ставлення до дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови. 01.13.2017. С. 433–438.

Конституція України: Закон України про освіту від 05.09.2017 №2145 – VIII URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text.

Верховна Рада України. Законодавство України. Наказ про затвердження примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти. № 609. 08.06.2018 . URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0609729-18#n11.

Звєкова В. Актуальні проблеми профорієнтаційної роботи в шкільному просторі з дітьми з особливими освітніми потребами. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. Суми. 2020. № 8(102). С. 3–15. URL: http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/10413.

Клочкова А. Проблема реалізації профорієнтаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої освіти. Вересень. 2023. № 1(96). С. 180–193.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-22

Номер

Розділ

КОНЦЕПЦІЇ ТА МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ