ФЕНОМЕН НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Андрій Сардак Житомирський державний університет імені Івана Франка

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-2024-3-14

Ключові слова:

національна ідентичність, нація, гібридна війна, цінності, смисли, культура, інформаційно-психологічні операції

Анотація

У статті розглядається феномен національної ідентичності, визначаються основні її ознаки та принципи формування, можливі варіанти формування у сучасних соціокультурних умовах. Як соціально-психологічний феномен національна ідентичність формує особливий вид індивідуальної свідомості, який дозволяє орієнтуватися в умовах масової поведінки. Здійснюється теоретичний аналіз проблеми формування національної ідентичності в умовах інформаційної війни, її важливість для забезпечення обороноздатності держави. В умовах інформаційної війни важливими елементами національної ідентичності є спільні елементи культури. Особливого значення надається таким складникам, як спільна географічна та побутова представленість, мова та спільна історична пам’ять. В умовах інформаційної війни особливої маніпуляції зазнають уявлення українців про події історичної давнини. Основною проблемою України в умовах протистояння інтервенції російської армії є руйнування національної ідентифікації на рівні масової культури, знецінення її на фоні інших культур, формування національної меншовартості. За нашими концептуальними уявленнями, національна ідентичність є складним соціальним феноменом, який формується впродовж тривалого часу, проходить складний процес визрівання в умовах системи освіти, масової культури. Національну ідентичність не можна сформувати у короткій перспективі, це особистісне новоутворення є узагальненою характеристикою людини, що пройшла процес соціалізації в умовах національної культури. Питання формування національної ідентичності в умовах війни має розглядатися на державному рівні як один із елементів національної безпеки. Держава має залучати для цього різні засоби та ресурси, особливо у сфері нематеріального виробництва, створювати умови для поширення національної культури серед носіїв української національності як на території України, так і поза її межами.

Посилання

Нагорна Л. Поняття «національна ідентичність» і «національна ідея» в українському термінологічному просторі. Політичний менеджмент. 2003. № 2. С. 14–30.

Кириченко В.В. Особистість у сучасному інформаційному суспільстві. Житомир : Вид-во ЖДУ імені Івана Франка, 2020. 245 с.

Кириченко В.В., Дудник О.Ю. Психосемантична репрезентація образу ворога в українському медіапросторі (після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України). Журнал соціальної та практичної психології. 2023. № 1. С. 5–11.

Кириченко В.В. Контекстуально-семантична диференціація міжгрупових атрибутів «радянський» та «європейський» у призмі етнонаціонального сприйняття українців. Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. 2023. Вип. 1. С. 85–90.

Бевз Т. Вплив глобалізації на утвердження національної ідентичності в умовах війни: виклики і загрози. Українознавство. № 3 (84). 2022. С. 8–26.

Кириченко В.В., Савиченко О.М. Genocides in the collective memory of ukrainians: the psychological practice of coping. Десятий Міжнародний Симпозіум з Мультидисциплінарного Вивчення Пам’яті «Пам’ять геноцидів / Геноциди пам’яті», 13–14 жовтня 2022 року, Інститут соціальних і гуманітарних наук «Альфонсо Велес Плієго» Заслуженого Автономного Університету Пуебла (Мексика) і Науково-дослідний інститут Історичної урбаністики. 2022. Режим доступу : https://view.genial.ly/63465456d1252f0011938b12.

Кириченко В.В. Психологічний аналіз медійного дискурсу російсько-української війни. Габітус. 2022. Вип. 41. С. 239–244.

Палієнко М. Українські архіви, війна та збереження національної ідентичності. Архіви України. 2022. Вип. 1. № 330. С. 12–38.

Кириченко В.В., Савиченко О.М., Сардаковський Я.А. Історична пам’ять українців: до проблеми психологічного вивчення українсько-польського протистояння та примирення. Пост-травматичний стресовий розлад: дорослі, діти і родини в умовах війни. Міжнародне науково-практичне видання / за заг. ред. І. Маноха, Г. Собчук. Т. ІІ. Варшава – Київ : ПАН. Гнозис, 2018. С. 43–57.

Anderson B. Imagined Communities: Reflections on the origin and spread of nationalism. The New Social Theory Reader. Routledge. 2008. 464 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29

Номер

Розділ

КОНЦЕПЦІЇ ТА МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ