ЦІННОСТІ ЯК ОРІЄНТИРИ В ЗНАХОДЖЕННІ СЕНСУ ЖИТТЯ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Наталія Чабанюк

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-2023-1-10

Ключові слова:

цінності, сенс, об’єктивні цінності, загальнолюдські цінності, абсолютні цінності, пірамідальна система цінностей, паралельна система цінностей

Анотація

У часи війни у багатьох людей відбувається переосмислення власного життя, розуміння того, що планування майбутнього у такий період є сумнівним або нереальним, ті речі, до яких звикли, можуть бути недоступними або обмеженими, втрати і біль, які переживають українці породжують питання чому це сталось, як далі жити, для чого жити, як з усім цим впоратися. За таких умов люди втрачають щось цінне для себе і не можуть відшукати чи побачити щось інше цінне. У статті аналізуються дослідження психологів стосовно категорії «цінності», адже нездатність бачити цінне у власному житті може стати причиною потрапляння в екзистенційний вакуум (стан, в якому людина переживає своє життя як безглузде). Особлива увага зосереджена на розумінні цінностей у логотерапії В. Франкла, який стверджував, що відкриття сенсу спрямоване на ціннісний потенціал, який властивий кожній особі, все, що потенційно має сенс, має бути цінним, і коли щось цінне реалізується, відчувається сенс. Аналізуються підходи щодо класифікацій цінностей та їхні систематизації. Автором проаналізована структура цінностей запропонована М. Шеллером. Учений вводить поняття «об’єктивні цінності», «загальнолюдські цінності» та «абсолютні цінності». В статті наведено погляди С. Кратохвіла щодо «пірамідальної» та «паралельної» систем цінностей. Визначено, що «пірамідальні» системи цінностей провокують реактивні депресії у той момент, коли піраміда зруйнується, тоді як балансування цінностей у напрямку «паралельної» системи цінностей, де кілька життєвих сфер рівноправно співіснують поруч одна з одною, може позбавити людину від нещастя. Також «паралельна» переорієнтація дозволить людині сприймати широкі можливості пошуку сенсу та не дозволить їй навісити на свій світ духовні шори.

Посилання

Борисова Ю. В. Традиціоналістські та модерністські цінності в структурі молодіжної ціннісної свідомості: соціологічний аналіз : автореф. … дис. канд. соц. наук. Харків, 2001. 20 с.

Кавалеров А. А. Ціннісні орієнтації особистості у духовній культурі (соціально-філософський аспект) : дис... канд. філос. наук : 09.00.03. Одеса, 1996. 192 л.

Сокурянська Л. Г. Ціннісна детермінація становлення соціальної суб'єктності студентства в умовах соціокультурної трансформації : автореф. дис. докт. соціол. наук : 22.00.04. Харків, 2007. 35 с.

Підлісний М. М., Шубін В. І. Філософія цінностей: історія і сучасність : монографія. Дніпро : Дніпропетр. держ. ун-т внутр. справ, 2017. 177 с.

Lukas E., Schönfeld H. Psychotherapy with dignity: logotherapy in action. Tredition Gmbh, 2021. Vol. 3 : Living logotherapy. 210 p.

Петрушенко В. Л. Основи філософських знань : курс лекцій. Київ : Каравела, 2002. 296 с.

Франкл В. Лікар та душа. Основи логотерапії. Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейн. Дозвілля», 2018. 320 с.

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі. Харків : Книжковий Клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2016. 160 с.

Пурйо Т. Духовні можливості логотеорії Віктора Франкла. Харків : УАЛЕА, 2022. 248 с.

Кривуля О. М. Філософія : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2010. 592 с.

Fabry J. B. Guideposts to meaning: discovering what really matters. Oakland, CA : New Harbinger Publications, 1988. 165 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-22